Syftet med NIS2 är att ju stärka säkerheten och motståndskraften hos nätverks- och informationssystem inom EU.

Vad är NIS2-direktivet?

NIS2 är en uppdatering av det ursprungliga NIS-direktivet och syftar till att hantera ökande cyberhot genom strängare säkerhetskrav och rapporteringsskyldigheter. Detta inkluderar krav på hantering av säkerhet i leverantörskedjan och ökad tillsyn från nationella myndigheter som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Vem omfattas av NIS2?

Direktivet gäller för organisationer inom kritiska sektorer som energi, transport, bankverksamhet, hälso- och sjukvård, vattenförsörjning och digital infrastruktur. Även små och medelstora företag kan omfattas om de tillhandahåller kritiska tjänster eller uppfyller vissa ekonomiska kriterier.

Viktiga krav i Nis2:

  • Riskhantering och säkerhetsåtgärder: Företag måste ha processer för att identifiera, utvärdera och åtgärda sårbarheter i sina system.
  • Incidentrapportering: Allvarliga säkerhetsincidenter måste rapporteras inom specifika tidsramar, inklusive en tidig varning inom 24 timmar och en fullständig rapport inom 72 timmar.
  • Leverantörssäkerhet: Organisationer måste säkerställa att deras leverantörer uppfyller säkerhetskraven.

Konsekvenser av bristande efterlevnad:

Företagsledare kan hållas personligt ansvariga för att säkerställa efterlevnad, och sanktioner kan inkludera betydande böter och andra rättsliga påföljder.

Förberedelser för Nis2:

Att implementera ett informationssäkerhetssystem (ISMS) enligt ISO 27001 kan vara en effektiv strategi för att uppfylla NIS2-kraven. ISO 27001 erbjuder strukturerade metoder och verktyg för riskhantering och säkerhetsåtgärder som kan hjälpa organisationer att bli kompatibla med NIS2.

För mer detaljerad information och vanliga frågor om NIS2, besök NIS2 Sveriges FAQ-sida.

Hör av er om ni har frågor!

Skicka ett mail om du har frågor eller funderingar.

Vi återkopplar så fort vi kan.