Nu närmar sig två viktiga datum för företag och organisationer i Sverige när det gäller cybersäkerhet. Den 18 oktober 2024 är ett betydande steg i EUs arbete med att stärka säkerheten inom nätverk och informationssystem, då Nis2-direktivet måste vara implementerat i medlemsstaternas lagstiftning. För svenska företag innebär det att den nya Cybersäkerhetslagen, som träder i kraft den 1 januari 2025, kommer att ställa hårda krav på hur man skyddar sina digitala resurser och hanterar cybersäkerhetsrisker.
Många företag har kanske hört om Nis2 och vet att det är ett uppdaterat direktiv som ställer högre krav på säkerhetsåtgärder inom kritiska sektorer som energi, transport, hälso- och sjukvård, vattenförsörjning och digital infrastruktur. Vad som dock är viktigt att förstå är att dessa krav inte bara gäller de mest uppenbara samhällskritiska aktörerna. Allt fler sektorer kommer att omfattas, och det innebär att många företag, stora som små, måste börja förbereda sig för den kommande lagstiftningen. Bristande cybersäkerhet kan få allvarliga konsekvenser, både för företagets ekonomi och förtroende, och det är därför dags att agera nu…
Var bör man börja?
För många företag kan det vara svårt att veta var man ska börja när det gäller att anpassa sig till Nis2 och den kommande Cybersäkerhetslagen. Här är några förslag på viktiga steg att ta:
- Riskbedömning: Börja med att genomföra en grundlig riskbedömning av företagets digitala infrastruktur. Identifiera vilka system och processer som är mest kritiska för verksamheten och vilka potentiella sårbarheter som kan finnas. Genom att förstå var riskerna finns kan ni prioritera era insatser.
- Säkerhetsåtgärder: Se över de säkerhetsåtgärder ni redan har på plats och identifiera eventuella brister. Har ni tillräckliga skydd för att motverka cyberattacker? Använder ni er av uppdaterade säkerhetslösningar som täcker alla delar av verksamheten? Fundera på om ni har tillräcklig övervakning, kryptering och åtkomstkontroll.
- Incidentrapportering: Skapa rutiner för hur ni hanterar och rapporterar cybersäkerhetsincidenter. Att snabbt kunna identifiera, rapportera och hantera incidenter kommer att vara en central del av den nya lagstiftningen. Se till att er personal vet hur man rapporterar och att ni har tydliga interna processer för incidenthantering.
- Utbildning: Att utbilda personalen i cybersäkerhetsfrågor är en grundläggande åtgärd. Mänskliga misstag är en av de vanligaste orsakerna till säkerhetsincidenter, så se till att era anställda förstår de hot som finns och vet hur de ska agera. Regelbundna utbildningar om phishing, social engineering och andra hot är en bra investering för att minska risken för incidenter.
- Konsultera experter: Om ni är osäkra på om ni är förberedda för de nya kraven kan det vara klokt att konsultera cybersäkerhetsexperter. De kan hjälpa till att genomföra en fullständig säkerhetsgranskning och ge råd om hur ni kan stärka era system och processer.
Det är viktigt att företag inte väntar till sista minuten med att påbörja arbetet med att följa Nis2 och Cybersäkerhetslagen. Med tanke på de allvarliga konsekvenserna som kan följa av en cyberattack, både ekonomiskt och för företagets rykte, är det klokt att agera nu, om ni inte redan börjat agera!